kieg_szolg_növénxvéd_2Végre elkészült az alaposan megtervezett, nem kis költségvetéssel és nagy gondossággal kivitelezett, szépen megalkotott kertünk. Erről álmodtunk. Azonban nem állhatunk meg hosszú időre álmélkodni. A feladatok, annak érdekében, hogy ez a szép állapot fenn maradjon, csak most kezdődnek. Sajnos ez nem egy festmény, amit a falra akasztva gyönyörködhetünk benn bármikor és bármeddig. A kert fenntartás nem csak a heti rendszerességgel elvégzett fűvágást jelenti. Feladatok sokasága vár ránk az évszaknak megfelelően annak érdekében, hogy a szép kert még szebb legyen. Ha nincsenek tisztában ezen feladatokkal, akkor nézzenek utána. Rengeteg szakkönyv áll a rendelkezésre. Amennyiben nem akarnak erre időt pocsékolni, keressenek megfelelő szakembert, aki elvégzi ezeket a feladatokat.


Csak néhány fontosabb feladat felsorolása a teljesség igénye nélkül:

  • metszés, ritkítás, sövényvágás: a növények, ha jól érzik magukat, akkor fajtától függően jelentős mértékű növekedésnek indulnak. Ez a folyamat jó és hasznos kertünk fejlődése szempontjából, mindaddig, míg kordában tudjuk tartani. Bizonyos időnként érdemes a növekedésüket kontrollálni, irányítani. Sövényeknél a kellő sűrűség elérése érdekében rendszeresen vissza kell vágni a hajtásvégeket. A túlnövekedés vékony ágakat, nem kellő fásodást, nem az elvártnak megfelelő sűrűsödést eredményez. A vékony, gyenge hajtások hajlamosak az eldőlésre, a belógásra. A belógó ágak rontják az öntözés egyenletességét, valamint leárnyékolják a füvet, ahol az kipusztul. Alakra nyírt bokrok, fák esetében formára kell igazítani, le kell vágni a kilógó, nem megfelelő irányba növő hajtásokat. Díszfák esetében is fontos ez első években a korona kialakító metszés. Ezzel lehet az egyedre jellemző, vagy az általunk kigondolt forma kialakítása, megtartása. Ellenkező esetben felnyúlt, formátlan, deformált alakokat eredményez, ha ráhagyjuk saját magukra. Ez nem dísz és nem egészséges. A túl sűrű, fénytelen, levegőtlen ágrendszer táptalaja lehet a rovar, atka, penész és gomba kártételeknek.
  • gyepszellőztetés: alap esetben tavasszal kell elvégezni a fű megindulásakor. A gyep a téli során pihen. A tavalyi szálak egy része elhal, elavasodik. A tavasz során a tövekből új sarjak törnek elő. Rövid időn belül a teljes fűfelület megújul. Azonban a sűrű, elhalt leveleket el kell távolítani. Az elhalt részek, ha ott maradnak, akkor előbb utóbb lebomlanak. A bomlási folyamatok kedvezőek a betegségek kialakulásának. A szellőztető ezeket a szálakat kaparja ki. Érdemes ilyenkor a drasztikusabb késes megoldást választani a rugóssal szemben. Ez annyival tud többet, hogy a talajfelszínt jobban meg tudja hasogatni. Ez a talajban segíti a letapadt felület felszabadítását és a levegő bejutását a gyökérzónába, illetve a csapadék bejutását is megkönnyíti. A gyökerek megvagdosása pedig az új sarjak megindulását segítik elő. Így hamarabb és nagyobb számban fog megindulni és bokrosodni a gyepünk. A szellőztetést az év során csak akkor alkalmazzuk, ha a gombabetegség miatt kell megújítani a gyepet. A túl sűrűn végzett szellőztetés több kárt okoz, mint hasznot. Ugyanis a gyenge gyökeresedésű alj füveket könnyen kiszedi a talajból és így kiritkul, csomóssá válik a fű. Ezen alj füvek pótlása nagyon nehéz. Vigyázzunk rájuk. Ha muszáj a szellőztetés, akkor először próbáljuk meg a gyengédebb rugós változatot. Az elöregedett, kikopott gyepek felújítása alkalmával lehet alkalmazni a késes módszert mélyre ültetve hosszanti és keresztbe irányba jól meggyötörni a gyepet, a talajt és felülvetni fűmaggal, majd lehengerelni.
  • kieg_szolg_növénxvéd_1permetezés megelőzés céljából: azokon a területeken, ahol rendszeresen tapasztalható gombás megbetegedés, melyet okozhat a tömör talaj szerkezet, a túl sok csapadék, a nem megfelelően kijuttatott öntözés, a meleg, a magas páratartalom, vagy ezek egy időben lévő összessége, ott érdemes rendszeresen megelőzés céljából gombaölő szerrel permetezni. Tujákban, cserjékben, összefüggő zárt csoportokban hajlamosak elszaporodni és kárt okozni az atkák és rovarok. Célszerű időszakonként védekezni ellenük.
  • permetezés konkrét probléma megléte esetén: rendszerint a gyomosodás az, ami konkrétan zavaró lehet egy gyepben. Rendszerint ott kezd el gyomosodni, ahol valami okból megritkul a fű. Ezek az okok lehetnek: rosszul vetés és vagy kelés, alul öntözés, túl mélyre vágás, gombabetegségek, fertőzött környezet, vagy ezek együttes előfordulása. A baj meglétekor mindig meg kell vizsgálni a helyszínt. Meg kell állapítani a problémát, lehetőség szerint megfejteni az azt kiváltó okokat, hogy legyen lehetőség a jövőben megelőzni a bajt. Illetve el kell végezni a megfelelő kezeléseket a probléma felszámolása érdekében. Általában egy kezelés nem oldja meg a problémát. A jó végeredmény elérésének érdekében a tünetek megjelenéséhez képest minél hamarabb be kell avatkozni. A gyors beavatkozás már fél siker. A sokáig tartó halogatás rontja az esélyeket. Minél nagyobb, erősebb a gyom, annál ellenállóbb a szerekkel szemben. Emeltebb dózis már a füvet is veszélyezteti. Általában a baj nem jár egyedül. A gyomosodás, a gombásodás általában összefüggően vannak jelen. Érdemes a védekezés és tünetkezelés alkalmával is egyszerre több szert alkalmazni. Rendszerint a gyep egészségi állapota sem megfelelő. Elgyengült, tápanyag hiányos helyzetben a betegségek hamarabb felütik a fejüket. Kezelés során gyors, levélen keresztül felszívódó tápanyagokkal lehet erősíteni a gyepet. Szükséges még a levélen megtapadást elősegítő szerek alkalmazása is. Ezek hiányában a fűszálról képes legurulni a vegyszerekkel kevert vízcsepp.
  • permetezés speciális helyzetekben: Lehetőség van a fű bokrosodását elősegítő szerek alkalmazása. Eredményeként szinte megújul a fű rengeteg új friss szálat képes növeszteni. Ezen kívül még arra is van lehetőség, hogy a fű növekedését lelassítsuk. A szer alkalmazásával csökkenthető a hajtások íz közeinek mérete. Így a fű nő. csak kisebb ütemben. Ezzel lehetővé válik a nyírás gyakoriságának csökkentése. Elegendő kéthetente nyírni, amíg a szernek van hatása. Ezen szerek kijuttatásakor is van lehetőség kombinálni gyomirtó, gombaölő, tápanyag után pótló szerekkel.
  • kieg_szolg_növénxvéd_3tápanyag utánpótlás: a gyepnek az egészséges állapot folyamatos fenntartása érdekében fontos a rendszeres tápanyag biztosítása. A gyep amennyiben nem kapja meg a kellő tápanyagot, színe megváltozik, sárgul, növekedése lelassul. A betegségekkel szembeni ellenálló képessége csökken. Ne várjuk meg míg a visszafordíthatatlan folyamatok beindulnak. Minél hamarabb kezdjük meg a tápanyag kiszórást. Mindig az évszaknak megfelelő összeállítású, több összetevőjű, komplex műtrágyákat alkalmazzunk. Vannak egyszerű, víz oldékony műtrágyák, amelyek a kiszórást követően azonnal hatnak. Vigyázni kell a kijuttatáskor ne forduljon elő levélperzselés, illetve kiszórást követően azonnal öntözzük be a megfelelő olvadás és talajba jutás érdekében. Azonban a rendszeres öntözés során ezek a hatóanyagok gyorsan leszivárognak olyan mélységbe, ahonnan a gyökerek már nem képesek felszívni. Ezért ilyen trágyákat sűrűbben és kisebb adagokban juttassunk ki. Más megoldás, ha drágább, burokba zárt műtrágyát alkalmazunk. Ennek előnye, hogy a burok a hőmérséklet és a nedvesség hatására megduzzad, felreped és engedi a kioldást, majd visszazár és vár a következő alkalmas időre. Így a hatását több hónapig tudja kifejteni. A drágább végül is olcsóbb lesz. Homoktalajon csak ilyen szerrel lehet tartós eredményt elérni. Fontos az évszaknak megfelelően kialakított összetevőjű és arányú műtrágyát alkalmazni. Ezek a szerek úgy vannak összeállítva, hogy tavasszal a gyors beindulást, növekedést segítsék elő. Nyáron fenntartsák a kellő állapotot, fokozzák a stressz tűrőképességet. Ősszel felkészítsék a télre, erősítsék a gyökér és szár állapotát, hogy ellenálljon a hidegnek és a hó okozta nyomásnak, ellenálljon a hó penész támadásának.

Kérdések merülnek fel Önben? Szüksége lenne szaktanácsadásra? Konkrét problémái vannak?

Várjuk érdeklődő jelentkezését a szolgáltatásainkkal kapcsolatban.