Szerviz tevékenységek garanciával.

Vállaljuk:

  • az általunk megépített öntözőrendszerek teljes szerviz ellátását megegyezés szerint,
  • a beépített anyagok adatait nyilvántartjuk,
  • a megfelelő időben mi jelentkezünk és egyeztetett időpontokban elvégezzük a feladatokat.
  • az év közben előforduló javítási, karbantartási feladatokat bejelentések alapján rövid határidővel elvégezzük.

Miért fontos a rendszeres karbantartás?

  • Tavaszi nagytakarítás.
  • Téli víztelenítés.
  • Évközi javítások, takarítások, gyors probléma megoldás.

karbantartásMint minden működő szerkezet, az öntöző is megkíván bizonyos időközönkénti takarítást, átvizsgálást annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig szolgálja tulajdonosát. A Magyarországi körülmények azt mutatják, hogy a fúrt kútból üzemelő öntözők sokkal nagyobb koptató hatásnak vannak kitéve, mint a már tisztított hálózati vizet használó rendszerek. Fizikai szennyeződések ellen megfelelő szűrőkkel tudunk védekezni, de az oldott állapotban lévő kémiai anyagok kivonására nincs egyszerű, olcsó, kivitelezhető megoldás. Sajnos ezek az anyagok legtöbb helyen jelen vannak, kisebb nagyobb mennyiségben. A levegő oxigénjével találkozva válnak fizikai értelemben vett káros anyagokká. Ilyen a vízkő és a vasoxid, hogy a legjellemzőbbeket említsük. Jelentős koptató és eltömítő hatásuk van. Másrészről a környezetüket is szennyezik. Az öntözés hatósugarában lévő tereptárgyakon, növényeken megjelenő elszíneződések esztétikailag rombolják a környezetünket. Egyes növények nem is bírják a számukra sokkot okozó anyagokat. Ezek levélperzselés, fejlődésben visszamaradás, vagy teljes kipusztulás formájában vehető észre.

02Tudomásul kell vennünk, hogy az ilyen minőségű vízzel üzemelő öntöző élettartama kevesebb, mint a tiszta vízzel működőké. Viszont rendszeres karbantartással, takarítással ez a különbség csökkenthető. Fontos a szivattyús rendszereknél alkalmazott durva és finomszűrők, homokleválasztók rendszeres takarítása, ellenkörzése. Az eldugulások nyomásveszteséget okoznak, amely hatása a nem megfelelő minőségben és egyenletességgel szóró szórófejek, foltokban kiszáradó . Ne várjuk meg míg látható jele lesz. Végezze el időben, vagy hívjon szakembert.

A legfontosabb karbantartási feladat a tavaszi beindítás alkalmával elvégzendő nagytakarítás. Ekkor van lehetőség az előző évben felgyülemlett lerakódások kitakarítására. Ezt megfelelő mosatással, savazással lehet elvégezni. Nagyon fontos ilyenkor a szűrők (főszűrő és a szórófejekben lévő szűrő) kitakarítása. Tiszta állapotban sokáig fog problémamentesen működni. Ellenkező esetben hamar működési problémákba fogunk ütközni. Csökkenő vízmennyiség, nyomás következtében a szórófejek nem fogják tudni beöntözni a területet.

03Ugyancsak fontos az első beindítás alkalmával átvizsgálni a rendszerünket, nem okozott-e a tél bármi sérülést a szórófejekben, a csővezetékben (amennyiben a téli víztelenítést szakemberre bíztuk, akkor attól nem kell félnünk, hogy valami szétfagyott), illetve a szórás távolságok és szögek helyességét is le kell ellenőrizni. Amennyiben ezekben bármi változás történt, azt korrigálni kell. Ilyenkor tavasszal a magasabban lévő talajvizek miatt a kutakban is magasabban van a nyugalmi és az üzemi vízszint, ezért azonos vízkivétel esetén a szivattyúnk nagyobb nyomásra képes, mint majd a száraz nyár közepén. Ez a jelenség most nagyobb szórástávolságot eredményez. Ugyan ez a helyzet a hálózati rendszerről üzemelő öntözők esetében is. Ilyenkor meg kevesen használják, kisebb a vízkivétel, így a nyomásesés is kisebb a hálózatban. Ez azért fontos, mert a nagyobb szórástávolság következtében előfordulhat, hogy a szórófej a kerítést, vagy a mi, esetleg a szomszéd falát öntözi. Minden esetben le kell ellenőrizni minden szakaszt és a nem megfelelő szórófejek beállításait korrigálni kell.

04Az automatikák öntözési időperiódusát is meg kell változtatni. Az évszakok közötti különbségeket ha lehet előre beállítani, akkor azt tegyük meg, ha nem akkor a mostani induló állapotnak megfelelő értékekkel töltsük fel. Fontos szempont, hogy ilyenkor tavasszal és ősszel lényegesen kevesebb és ritkább alkalmakkal van szükség az öntözésre. Folyamatos növekvő mennyiségekkel és egyre sűrűbb gyakorisággal érjük el a nyári száraz időszak megfelelő értékeit, majd az ősz felé haladva ugyanez visszafelé értendő.  A NELSON EZ Pro Junior automatikák előnye a többivel szemben, hogy minden hónapra más értéket lehet megadni százalékos értékben 0-200között. Ezzel ha nem is tökéletesen, de megközelítően be lehet állítani az évszakos eltéréseket. Kiemelt fontosságú szerviz tevékenység még a tél beállta előtti víztelenítés. Minden tekintetben ez a legfontosabb dolog, mert a rendszerben lévő víz a fagyás által okozott sérülések miatt teljesen tönkre tudja tenni az eszközöket. A csőhálózatban lévő vizet nem lehet gravitációs úton kiengedni, a szerelvények és a csövek a fagyhatár fölött vannak. A több százezer forintos kár elkerülése érdekében ajánljuk minden partnerünknek,
hogy a megfelelő időben egyeztetve végeztesse el szakemberrel a téli víztelenítési feladatokat.

05Mi a rendszerek teljes víztelenítése céljából kompresszorral előállított nagynyomású levegővel takarítjuk ki a csőhálózatból a vizet az utolsó cseppig. Erre a szolgáltatásunkra fagyási garanciát vállalunk.

Hívjon minket bátran bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban.